• דרכי הגאולה

מה העניין של זכות אבות?

הרב אוריאל טויטו

ח טבת תשפ"ג
שאלה
מילא אני מבין שבזכות ברית אבות שזה משהו שטבוע בתוכינו (שהאבות טבעו בנו טבע מסויים שקיים גם בנו....) נינצל, אך מדוע שזכות אבות תועיל? האם זה מין חשבון בנק של זכויות שניתן למשוך ממנו? מה הפשט? (ואותה שאלה יש לשאול על הפסוק: "ועושה חסד לאלפים לאוהביו ולשומרי מצוותיו", מדוע הבנים יקבלו בזכות האבות אם לא מדובר על טבע מסויים?). כתוב: "אבות אכלו בוסר, ושיני בנים תקהינה?!", ואמנם, מצינו שממזר לא יכול לבוא בקהל בגלל הוריו, כי זה משום שעצם הטבע שלו שהוא אכזרי מונע ממנו להיכנס לקהל השם שהם רחמנים, ביישנים וגומלי חסדים, אך מלבד טבע מה העניין שכשמדובר על זכות ולא על פריעת חוב, ניתן "למשוך" מזכות האבות?
תשובה
שלום לך, זכות אבות אינה בנק של זכויות, אלא מעיין התחייבות של הקב"ה כלפי האבות, ולא כלפי הבנים. דרך משל, כשם שאב שמח בהצלחת בנו או שמח בכך שלבנו יש חיים טובים, כך אבות האומה שמחים בכך שבניהם מקבלים תנאים טובים לעבוד את ה', ולקיים את מצוותיו. מי שיש לו בנים יודע עד כמה שחשוב להורים, שיהיה טוב לילדיהם, ועד כמה מוכנים ההורים להקריב, כדי שלבניהם ובנותיהם יהיה טוב. ומצד שני, עד כמה ההורים נפגעים כאשר לבניהם קשה בחיים, או ח"ו קורה להם אסון. כאשר הקב"ה מזכה את הבנים בזכות האבות, בכוונה היא שלאבות לא מגיע לסבול בעוון ילדיהם, ומכיוון שההורים מצטערים כאשר כואב לילדיהם, הקב"ה מעביר את הרעה מעל הילדים כדי לא לפגוע בהורים. וכך מסביר המרח"ל (מסילת ישרים, סוף פרק יט): "כי אין הקדוש ברוך הוא אוהב אלא למי שאוהב את ישראל וכל מה שאדם מגדיל אהבתו לישראל, גם הקדוש ברוך הוא מגדיל עליו, ואלה הם הרועים האמתים של ישראל שהקב"ה חפץ בהם הרבה, שמוסרים עצמם על צאנו, ודורשים ומשתדלים על שלומם וטובתם בכל הדרכים, ועומדים תמיד בפרץ להתפלל עליהם ולבטל הגזירות הקשות ולפתוח עליהם שערי הברכה, הא למה זה דומה לאב שאינו אוהב שום אדם יותר ממי שהוא רואה שאוהב את בניו אהבה נאמנת והוא דבר שהטבע יעיד עליו ... ". בברכה אוריאל טויטו