• שאלות כלליות

כיסוי סירים שעל הפלטה בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

י"ד כסלו תשפ"ג
שאלה
שלום לכבוד הרב הגאון פארנו ותפארתנו ה יאריך ימיו בטוב ושנותיו בנעימים רציתי לשאול האם מותר לספרדים בשבת בבוקר לשים מאכלים על הפלטה ולכסותם בבגדים באופן כלשהוא? אם הדבר מותר - באיזה אופן של כיסוי? ולמה הדבר לא יהיה אסור מדין הטמנה במקצת בדבר שאינו מוסיף הבל שאסורה בשבת לדעת מרן (רנג א), לכאורה המנהג לפסוק נגד מרן כרמב"ן (רנז ח) הוא רק לעניין שהבגדים שעל הפלטה יחשבו לדבר שאינו מוסיף הבל ולא כמרן שפסק כרשב"א בזאת, אך בדין הטמנה במקצת לא ראיתי שגם בזאת פוסקים נגד מרן וכן נראה פשוט מדברי מרן הן בב"י והן בשו"ע שכל שיש מגע ישיר אפילו רק בין מכסה הסיר לשמיכה אסור הדבר מדין הטמנה במקצת (שבשבת אסורה אפי בדבר שאינו מוסיף הבל) וא"כ אינני מבין את דעת הספרדים המכסים סירים שעל הפלטה בשבת ואשמח מאוד שהרב יסביר לי את הדברים בתודה גדולה לרב על הטריחה בעניית תשובות באתרים השונים
תשובה
המנהג שהתקבל על רוב הספרדים הוא שהטמנה בדבר המוסיף הבל אסורה רק כשמקצת הסיר על האש עצמה וההטמנה גמורה שהכיסוי עוטף את כלהסיר מכול צדדיו אך כשהסיר אינו עומד על האש עצמה אלא על אש מכוסה וההטמנה לא גמורה, שהבגד לא עוטף את כל הסיר מכול צדדיו אין זו הטמנה ר' ילקוט יוסף