למה הגמרא כותבת מהלכים שלכאורה מיותרים?

הרב חיים שרייבר

י"ב כסלו תשפ"ג
שאלה
בתחילת מסכת פסחים יש דיון של דף וחצי . האם המילה אור שנאמרה במשנה פירושה לילה או שפירושה יום. אחרי מחלוקת ארוכה מגיע שמואל ואומר שאין מחלוקת וכל אחד פירש לפי מקומו, ויש ברייתא מפורשת שאומרת שבדיקת חמץ זה בלילה. למה לא לחסוך את כל המהלך שאין לו נפק"מ למסקנה, ולכתוב משמואל?
תשובה
שלום הגמרא איננה ספר הלכה בלבד שמביא את מסקנת הדברים אלא היא מעין תיעוד של הנעשה בבית המדרש -בית היוצר של ההלכה. יתכן מאד שכך נוצרו והתבררו הדברים בימי הגמרא ואנו זוכים להטות אוזן לשמוע וללמוד גם את ההוו"א וגם את המסקנות של הסוגיא. כמו כן בכל לימוד ובכל נסיון של הסבר נמצאת הבנה שמאירה ומבארת את הסוגיא ואת המקור ממנו אנו לומדים. [ישנו מאמר של הרב דוב ברקוביץ בענין זה ניתן למצוא אותו באתר "פורטל הדף היומי" תחת הכותרת "אור לארבעה עשר - פתיחתא למסכת פסחים"]. עיין עוד בדברי הפני יהושע שמבאר מדוע הגמרא לא הסתפקה בהוכחה מתנא דבי שמואל והביאה עוד הוכחות נוספות. מצד שני מבאר רבנו דוד (אחד מהראשונים על מסכת פסחים) מדוע הגמרא הביאה ראיות אחרות ולא הסתפקה בראיה מתנא דבי שמואל. יום טוב