• הפגישות ומה שמסביב

הסתכלות לשם נוחות השיחה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ז טבת תשפ"ג
שאלה
הרב כתב שלאחר שיש וודאות שהאישה נאה בעיניו כדין "עד שיראנה", ההיתר הוא רק מבט בעלמא תוך כדי שיחה על מנת שלא תרגיש שלא בנח. א. מה היסוד ההלכתי להיתר זה? אשמח גם למקורות אם הרב יוכל להפנות. ב. האם יש הבדל מעשי בין ההיתר הראשוני של בחינת המראה, ל"מבט בעלמא" הנ"ל שמותר גם אח"כ, (בכמות או באופן) או שמא רק בכוונה והמחשבה שמאחורי ההבטה עצמה? תודה רבה לרב מראש!
תשובה
שלום רב המקור הוא ממה שנאמר שאסור לאדם לקדש את האישה עד שיראנה. האיסור הוא משום שלמרות שחפצים להתחתן עדיין נחשב כאישה זרה לו שחלים כל ההלכות שנוגעות לכל הנשים. מצד דרך ארץ אנו ודאי לא פוגעים בנשים ולכן מצד דרך ארץ אנו מסתכלים באישה כשהיא מדברת אלינו. אולם מעבר לדרך ארץ להסתכל בכדי לשים לב ליופי של אישה זאת מותר רק כשאדם מסתכל על היופי של אישתו. באישתו אמרו חכמים אין אישה אלא ליופי. גם זאת כוונתם גם ליופי ובעיקר ליופי פנימי. כל טוב