• שאלות כלליות

מה היחס למתאבדים לפי היהדות?

הרב אליקים לבנון

י"ב טבת תשפ"ג
שאלה
שלום לכבוד הרב, באחת השבתות ישבנו המשפחה בשולחן שבת ועלה נושא שרציתי ממש לשמוע הסבר טוב עליו כדי שתתיישב דעתי... דיברנו על כך שכשאדם מתאבד כתוב שאין לו חלק לעולם הבא אבל מצד שני כולנו כששומעים שאדם התאבד מחמת צרות וייסורים מיד מרגישים רחמים, צער ובאמת מבינים אותו.. כנראה שבאמת אותו אדם שמתאבד עושה טעות ואולי חי בחוסר אמונה ותקווה אבל קשה מאוד להבין איך למרות שסיים את חייו בגלל קושי - הנשמה שלו עוברת עכשיו למקום הרבה יותר רע. דוגמה אומנם קיצונית אבל כמו למשל אנשים שחיו בשואה והתאבדו מצער.. אנחנו בשר ודם מרחמים על אדם כזה אז איך הגיוני שבורא עולם שהוא מלא רחמים יתן שאדם המתאבד כי באמת רע לו יעבור עכשיו שוב פעם סבל? וכמובן שאני שואלת מתוך רצון להבין וללמוד ולא מכוונה אחרת חלילה. מראש תודה רבה כבוד הרב
תשובה
שלום. א. חכמים רוצים להזהיר אותנו, שלא נחשוב על פתרונות "קלים" לייסורים שלנו, ולכן אמרו, שמתאבד, אין חלק בעולם הבא. ב. ההלכה היא, שמי ששולח יד בנפשו, נקבר מחוץ לגדר של בית העלמין. אבל למעשה, אנו אומרים שנטרפה דעתו, ולכן םגע בעצמו, והוא נקבר כרגיל. כלומר: למעשה, יש לו חלק לעולם הבא. אבל מסתירים זאת, כדי להרחיק מחשבות כאלה.