• ברכות הגומל ושעשה לי נס

ברכת שעשה לי נס - הצלה מטביעה

כולל הלכה בית אל

י"ב טבת תשפ"ג
שאלה
בני נפל לבריכת שחיה כשהיה בן שלוש. לא יודעים כמה זמן היה שם עד שראינו אותו והוצאנו אותו. היה מלאך אחד מארגון הצלה שידע מה לעשות ואחרי הרבה זמן ומאמצים הוא הקיא המון מים וחזר להכרה. כל זה אירע במקום נופש שעתיים מהעיר הכי קרובה. (אנו בברזיל) לקחנו לבית החולים והיה שמה לילה לבדיקות והכל מאה אחוז ברוך השם. ראש המחלקה בא אלינו להגיד שקבלנו ילד במתנה משמים,ֶ כי לפי מה שקרא ומה שראו… כל שנה אנחנו חוזרים לאותה עיר לנופש,ֶ ומגישים סעודה או קדוש בשבת לקהילה המקומית. מה הדין האם לברך ברוך שעשני נס במקום הזה?
תשובה
שלום וברכה! הבן צריך לברך ברכת "שעשה לי נס" בשם ומלכות בכל פעם שמגיע למקום הנס. הרחבה: השולחן ערוך בסימן רי"ח פוסק שמי שנעשה לו נס במקום פלוני, כשיגיע למקום זה פעם נוספת צריך לברך בשם ומלכות "שעשה לי נס במקום הזה". המשנה ברורה מבאר שמפעם הראשונה ואילך אינו מברך כשמגיע לשם אא"כ עברו שלשים יום מברכתו הראשונה. בסעיף ט' מביא השו"ע מחלוקת האם צריך לברך כאשר מדובר בהצלה שהיא ע"פ דרך הטבע, שלדעת האבודרהם אין צריך לברך אלא רק על נס שיוצא מגדר הטבע אבל נס שהוא מנהג העולם אין צריך לברך. ואילו לדעת החולקים יברך אף על נס כזה, ומכריע השו"ע שבמקרה כזה זה טוב לברך ללא שם ומלכות. במקרה הנ"ל מדובר על הצלה מטביעה שזהו בוודאי נס והצלה ממיתה, כ"ש ע"פ דברי הרופאים ולכן יש לברך בשם ומלכות. בברכה הרב נתנאל כהן סקלי