• הדירה והמזוזה

קביעת המזוזה ישר או באלכסון?

הרב דניאל קירש

כ"ב טבת תשפ"ג
שאלה
שלום, אני ספרדי והבנתי שספרדים קובעים ישר את המזוזה, ואשכנזים קצת באלכסון, לפי קיצור שולחן ערוך - "מנהגינו לקבוע את המזוזה כשהיא זקופה, ארכה לאורך מזוזת הפתח, ולא באלכסון, וכדרך שאנו מניחים את ספר התורה בארון הקודש כשהוא זקוף. וכן המנהג אצל הספרדים. ואם הניחה שכובה לרוחב הפתח פסולה. ואחינו האשכנזים מניחים אותה באלכסון, לצאת ידי חובת כל הפוסקים. אך אין מנהגינו כן, ואין לשנות מן המנהג. ואם מזוזת הפתח צרה מאד, ואי אפשר להניחה באלכסון, גם הם יניחוה זקופה, כי כן עיקר להלכה. [חופה וקידושין עמוד תקפח. הליכות עולם חלק ח עמוד רנז] " עכשיו אני חושש שיבוא אחרי דייר אשכנזי שהוא לכאורה צריך להניח את המזוזה באלכסון, כדאי אז לשים את המזוזה באלכסון ואז זה יהיה טוב גם לדייר אחרי וגם אני עדיין יוצא לידי חובה? או שלהניח ישר? תודה רבה על העזרה
תשובה
שלום וברכה, תודה לכבודו על השאלות החשובות, נכון לקבוע את המזוזה כשהיא זקופה כמנהג הספרדים. אם אשכנזי יכנס לדירה אחריך וישתמש במזוזה שלך הוא יכול להטות את המזוזה באלכסון. בכל אופן המזוזה כשרה לכתחילה כשהיא זקופה גם לאשכנזים, שכך עיקר ההלכה. אלא שלכתחילה רוב האשכנזים קובעים את המזוזה באלכסון לצאת ידי כל השיטות. מקורות והרחבה: השולחן ערוך (רפט ו) פסק שיש להניח את המזוזה זקופה (ישרה) כדעת רש"י ורוב הראשונים, ולא כדעת רבינו תם הסבור שיש להניחה בשכיבה. משמע שהשולחן ערוך לא סבור שיקבע את המזוזה באלכסון כפי שכתב הטור. ואף שלכאורה אין מה להפסיד אם קובעים את המזוזה באלכסון וכך יוצאים ידי כל השיטות, אולי השולחן ערוך סבור שאין זה מכובד להניח את המזוזה באלכסון, או משום שיש חשש שלא יוצאים ידי חובה כשהמזוזה מונחת באלכסון. הבן איש חי (שנה שנייה, כי תבוא, אות ז) פסק שיש להניח את המזוזה בזקיפה כדעת השולחן ערוך. וכן פסק הגרע"י בספרו הליכות עולם (ח"ח, עמ' רנז). אף האשכנזים מכריעים מעיקר הדין כרש"י ורק לכתחילה מניחים את המזוזה באלכסון, ולכן כשאין מקום במשקוף מניחים את המזוזה ישרה (פתחי תשובה רפט, ס"ק ט). יש מהפוסקים האשכנזים שפסקו כדעת שולחן ערוך. כך דעת הגר"א (כמבואר בביאור הגר"א ס"ק יד, וכך נהג הגר"א כמבואר במעשה רב אות צז). החזון איש נהג להניחה כמעט זקופה, ומשהו באלכסון (הלכות מזוזה לגרח"ק סי' רפט, שער הציון ס"ק סב). במקרה שיש כמה דיירים בדירה, חלקם אשכנזים וחלקם ספרדים, אולי צריכים ללכת לפי הרוב. בכל מקרה אין צורך להיכנס למחלוקת סביב העניין הזה, ולמעשה המזוזה כשרה מעיקר הדין גם לאשכנזים וגם לספרדים בשני האופנים. בהקשר זה יש לציין שהגראי"ל שטיינמן אמר שמנהג האשכנזים לקבוע את המזוזה באלכסון רומז שהנהגת הבית הרצויה היא תמיד להתפשר (קב ונקי). כל טוב!