• שאלות כלליות

האם משחת ידיים נחשבת חציצה לנטילת ידיים?

כולל הלכה בית אל

ד שבט תשפ"ג
שאלה
שלום כבוד הרב למדנו היום בבית הכנסת הלכות נטילת ידיים חציצה מספר פניני הלכה. אדם שמורח כל כמה שעות ידיו היבשות בקרם ידיים- האם קרם ידיים זה נחשב חציצה כשנשאר שכבה דקה על ידיו?
תשובה
כשנוטלים ידיים צריך להקפיד שלא תהיה חציצה על הידיים. בנטילת ידיים לסעודה חציצה מעכבת אפילו בדיעבד (שו"ע או"ח קסא א). אך בנטילת ידיים של בוקר או לנקיות כגון שנגע במקומות מכוסים חציצה מעכבת לכתחילה (שו"ע ד, ז). חציצה מוגדרת אם היא על רוב היד אף שאינו מקפיד (רוצה) עליה, אך אם החציצה על מיעוט היד אינו אסור אלא אם מקפיד על זה. בנוגע למשחה, אם יש למשחה ממשות כגון, שיש לה גושים חוצצת בנטילת ידיים. אך אם אין לה ממשות, כגון משחה נוזלית שנמרחת על כל היד מעיקר הדין אינה חוצצת (פסק"ת קסא, ח). יש להוסיף שמדובר שלמשחה אין צבע, שאם יש לה צבע - חוצצת משום שידיו צבועות. סתם קרם ידיים אף שיוצא מהשפופרת הוא לבן לאחר שנמרח (באופן שאין גושים) נעשה שקוף ואינו חוצץ. בברכה, הרב עדיאל קאפח