• שבת ומועדים
  • משחקים וספורט

צעצועים בשבת

רבנים שונים

כ"ז תמוז תשס"ה
שאלה
א. האם (לפי שיטת הספרדים) מותר לאמא לשחק עם הילדים שלה בצעצועים בשבת או שמא זה נחשב כמוקצה? ב. האם מותר להחזיר את הצעצועים למקומם (ארגז צעצועים) שכן נוצר מצב שכל הצעצועים פזורים בסלון ובפינת אוכל?
תשובה
א. מותר לקטן לשחק בלגו ובמשחקים של ילדים (מכוניות וכו'), ולא צריך להפרישו מכך. ואם הילד בוכה ויש צורך להרגיעו ע"י נתינת הצעצועים המיקל לתת לו בידים יש לו על מי לסמוך (ילקוט יוסף ש"ח סעיף ו' הלכה כ"ז). הגאון הרב משה פיינשטיין כתב שכל המשחקים הראויים לקטנים אינם מוקצה אף שאינם ראויים לשום תשמיש אחר. שש"כ (חלק א' סעיף ג' ופרק כ' הערה כ"ח) כתב להקל לתת לתינוק צעצועים המשמיעים קול כשהוא מנענע אותם, וזה נחשב לטלטול כלי שמלאכתו לאיסור לצורך גופו ומותר. אבל צעצועים שמנגנים או שעובדים ע"י בטריות אין לשחק בהם כלל וצריך להפריש את הקטנים מהם. ב. צעצועים שנתפזרו בחדר שהם לכאורה מוקצה מותר לאוספם למקום אחד ע"י מטאטא וכדו' (טלטול לאחר יד), אבל להיזהר לא למיין בידים (איסור בורר). הרב יאיר פרייליך.