• דתיים לאומיים וחרדים

ההבדלים בין הציונות הדתית לחרדים

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ד אדר תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה לצוות הרבנים והעוסקים בצורכי ציבור שמנהלים את האתר. שאלתי היא מה הם ההבדלים האידיאולוגיים - ההשקפתיים בין הציבור הציוני דתי לחרדי? א. אשמח לפירוט בכמה מישורים. ב. אשמח שתתייחסו למציאות לכתחילה של מה "חושבים" ולא מה קורה בפועל- איך הדברים יורדים למציאות. בברכה ויישר כח
תשובה
שלום רב המשותף גדול על חילוקי הדעות. לדעת כולנו עם ישראל עם מיוחד. המיוחדות שלו הוא בכך שהוא עם על טבעי שחוקי החיים שלו שונים משאר האומות. אנו עם שהיעוד שלו למלא את העולם באמונה בבורא עולם. כולנו שואפים לחזרת השכינה לציון. לבנין המדש. כולנו רואים בתורה ובנאמנות אליה את המפתח למדרגתנו הרוחנית. כולנו מסכימים שהשורש כל זה מידות טובות. ההבדלים הינם במספר נושאים. א. היחס לעניני הרשות. הגישה האמונית ציונית רואה ערך בחיבור בין קודש לחול. עיקר הגאולה לא תלויה רק בחזרה לשמירת תורה ומצוות אלא בנתינת ערך לכל חיי הרשות. הגישה החרדית רואה בעיקר את התיקון בתיקון המצוות. ב. היחס לחזרת עם ישראל לארץ ישראל. לפי הגישה החרדית זה לא מעיד על שינוי מהותי בחזרת השכינה לאומה. לגישה האמונית ציונית יש בכך אבן בוחן לכך שהשכינה חוזרת לעולם. הגלות הולכת ומסתלקת והגילו של השכינה הולך ומתרבה. ג. היחס לכפירה. לדעת החרדים הכפירה היא פרי יצירה של הרע. לדעת הציבור האמוני ציוני רואים בכפירה שורש של כל המחלות. אולם בתקופת עיקבתא דמשיחא היא היתה גם כלי שרת כדי להופיע את הטוב. הכפירה היא כפירה בחיי הגלות ובאמונה הטנה והיא דורשת מאיתנו אמונה גדולה יותר. הכפירה מעוררת שאלות גדולות והיא מחייבת אותנו אנשי האמונה לתת תשובות גדולות. ד. היחס ליהודים חילוניים שאפילו לא מאמינים בי"ג עיקרי אמונה. לגישה החרדית הקלאסית מתייחסים אליהם כתינוקות שנישבו אולם בפועל מדרגתם מאד נמוכה ורחוקה מהקודש. לגישה האמונית ציונית מאמנים שבדור של עיקבתא כוח הסגולה הישראלית הוא הדבר העיקרי שנמצא בנפשות ישראל. הפער בין מה שנראה בחוץ לבין מה שמצליח לצאת אל הפועל. ה. היחס למצוות ישוב הארץ. לתפיסה האמונית ציונית מצווה זו היא מצווה כללית שהקב"ה חפץ שנתמסר לעתה לקיומה ככל האפשר. לגישה החרדית מצווה זו כשאר המצוות. המצוות האישיות חשובות יותר מהמצווה הכללת הזו. ו. היחס לודאות הגאולה. לגישה הצונית האמונית עלולים להיות משברים אולם יש לנו ביטחון בגאולה השלישית . הקב,ה לא יחזיר את עם ישראל לגלות. זה לא משחרר אותנו מלפעול בכל המישורים לקידום הקדושה והגאולה אלא להיפך זה מעודד אותנו לפעול עם אל ביתר שאת. לגישה החרדית יש יראה ופחד משא שוב נענש ונגלה מהארץ. ז. לגישה החרדית ניתן לחנך גם על יסודות של יראת עונש. לגישה הציונית אמונית נפש הדור דורשת מאיתנו לבסס את התורה והתשובה רק על תשובה מאהבה. כל טוב