• השבת אבידה

השבת אבדה,

הרב יהודה אודסר

ט"ז אדר תשפ"ג
שאלה
שלום לרב יש לי שאלה אבא שלי עובד במשרד עם שותף מתי שהשותף עזב אבא שלי ראה שהוא שכח סוודר הוא יתקשר אליו ואמר לו שיבוא לקחת את הסוודר הוא אמר שהוא עוד חודש בערך יבוא עברה שנה והוא לא הגיעה האם מותר לקחת את הסוודר ואם בדיעבד לקחו את הסוודר והשתמשו בו האם זה מותר ?
תשובה
ראשית. אם אדם יודע שיש לו חפץ במקום מסויים ניתן להודיעו שיבא לקחתו ואם לא יגיע עד זמן מסויים ניתן לכאורה לעשות עימו כבשלו. אדם לא חייב להיות מחסן של חבירו. אמנם נראה שמכיוון שלא הודעתם לו "סוף זמן" להשארת האבידה ראוי להתקשר אליו שוב. גם במצב של אבידה רגילה. שלא הודיעו למאבד ישנו פסק מיוחד: ערוך השולחן בסימן רס"ז פסק מעיקרון זה שבדברים שמיוצרים באופן מסחרי ויש כמותם להשגה בזמינות נוחה ובכמות לא מוגבלת (ואין בהם ערך אישי וכד') אדם יכול לשום דמיהם ולהשתמש בהם. וכל דברי חז"ל על שמירת האבידה הינם דווקא בדברים שיוצרו באופן אישי אומנותי וכד' שאין להשיג כמותם.