• שבת ומועדים
  • ספר שמות

מעמד הר סיני

הרב חיים שרייבר

ה אדר תשפ"ג
שאלה
שלום הרב, הרב יכול "לסדר" לי את מעמד הר סיני? מה היה לפני מה ומה הסדר? (שלושת ימי ההקבלה לוחות ראשונים, עליית משה למרום, מח ר"י הגלילי ור"ע שבירת הלוחות לוחות שניים וכו')
תשובה
שלום תחילה היו שלושת ימי הגבלה, מ-ג' עד ה' סיון. ב-ו' סיון נגלה הקב"ה על הר סיני. ב-ז' בסיון עלה משה רבנו להוריד את הלוחות הראשונות. משה היה בהר ארבעים יום. וירד מהר סיני בשבעה עשר בתמוז – אז היה חטא העגל, ונשתברו הלוחות. משה שוב עלה בי"ח תמוז לבקש רחמים, וירד בכ"ט אב (לפי סדר עולם ירד בכ"ח) לפסול לוחות שניות. משה שוב עלה למחרת בראש חודש אלול (לפי סדר עולם עלה בכ"ט) לארבעים יום וירד ביום הכיפורים אש נתכפר לבני ישראל חטא העגל, ומשה הוריד את הלוחות השניות "בעשרה בתשרי נתרצה הקב"ה לישראל בשמחה ובלב שלם, ואמר לו למשה סלחתי כדברך, ומסר לו לוחות אחרונות" (רש"י שמות, פרק ל"ג פס' י"א, סדר עולם רבה פרק ו') יום טוב