• שבת ומועדים
  • קריאת המגילה

קריאת המגילה ביחיד כשאין מניין בבסיס

הרב דניאל קירש

י"ג אדר תשפ"ג
שאלה
היי שלום כבוד הרב אני בתור חייל שנמצא בסיס שאין פה כמעט דתיים ואנחנו לא מגיעים לעשרה האם אפשר לקרוא את המגילה ביחיד או שחייב לקרוא מגילה במניין?
תשובה
שלום וברכה, אני מציע לנסות בכל זאת לארגן קריאת מגילה במניין בבסיס. כדאי לדבר עם הרב צבאי או עם המש"ק דת על הבעיה, ואולי הם יכולים לעזור. ישנם הרבה יהודים מסורתיים שישמחו לשמוע וניתן לצרפם למניין. אם בכל זאת לא מתאפשר לארגן מניין בבסיס, יש לעשות השתדלות לשמוע את המגילה במניין וברוב עם מחוץ לבסיס. אם זה לא מתאפשר ניתן לקרוא את המגילה ביחיד. במקרה זה יש לברך את הברכות שלפני קריאת המגילה ולא את ברכת 'הרב את ריבנו' שלאחר קריאת המגילה, שמברכים ברכה זאת רק בעשרה. אשריך ופורים שמח! מקורות: שולחן ערוך (סימן תרצ סעיף יח), משנה ברורה (סימן תרפז ס"ק ז), ביאור הלכה (סימן תרצב סעיף א, ד"ה 'אלא ציבור').