• שבת ומועדים
  • ספר שמות

אילו יהודים חשובים לא היו בים סוף?

הרב רפאל וסרטיל

כ"ה אייר תשפ"ג
שאלה
מועדים לשמחה. קראתי עלון דתי עם שאלות לליל הסדר והייתה שם שאלה "אילו יהודים חשובים לא היו בים סוף?" התשובה לשאלה היא ציפורה אשת ואליעזר. רציתי לשאול מה הסיבה שהם לא היו? האם הגיעו לארץ משה רבנו, ושני בניו - גרשום ישראל בדרך אחרת?
תשובה
לשואל שלום, בני משה נולדו במדיין, ולאחר לידתם זכה משה להתגלות ה' בסנה וקיבל את השליחות לשוב מצרימה ולגאול את בני ישראל מעבדות לחירות. לפני יציאת מצרים שלח משה את צפורה אשתו ואת שני בניו אל יתרו אביה, בעקבות דברי אהרן אחיו, שמוטב שישארו במדין ולא יהיו נאנקים תחת עול השעבוד ורואים את אחיהם בצרה (ראה רש"י שמות יח, ב; דעת זקנים שמות ד, כד). ואחרי ששמע יתרו את קורות עם ישראל, יציאת מצרים, קריעת ים סוף ומלחמת עמלק - לקח את ציפורה ואת שני בניה גרשום ואליעזר, שנשארו אתו במדיין, וגמר בליבו להצטרף לבני ישראל ולהיכנס תחת כנפי השכינה (ראה שמות יח, א-ה). בברכה נאמנה