• נוסח והגייה

ש"ץ בבי"כ שלא כמנהג אבותיו

הרב אליקים לבנון

כ"ז ניסן תשפ"ג
שאלה
א. אשכנזי שנמצא בבית כנסת ספרדי ומעלים אותו לחזן או שהוא הבעל קורא שם האם הוא צריך לבטא את האותיות והניקוד כפי המסורת הספרדית? וכן ליטאי שמעלים אותו להיות חזן בבית כנסת חסידי לענין ניקוד (כגון קמץ ושורוק כפי מנהג החסידים)? ב. ביחס אלי אישית, אני אשכנזי שלא הורגלתי להתפלל בהברה אשכנזית ולכן יהיה מורכב לי להצליח לבטא כל קמץ / חולם / ת לא דגושה כפי שנוהגים הליטאים, מה עדיף לעשות כשמעלים אותי בבי"כ ליטאי? אני מתכוון למצב בו אין אחר שמעוניין להיות חזן ואין אחר שיודע לקרוא בטעמים בתורה.
תשובה
שלום. ש"ץ מתפלל בנוסח ובהגיה בה הוא מורגל! אם הציבור מעלה אותו להיות ש"ץ,, משמע, הוא מסכים לנוסח ולביטוי שלו! כל נסיון לשנות, מבלבל את הש"ץ, ומקלקל את היותו שליח ציבור!