• שאלות כלליות

ניתוח לפצוע דכא - אהלה של תורה

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ט ניסן תשפ"ג
שאלה
לכבוד הרב שליט"א, שלום. ראיתי באהלה של תורה ח"א אה"ע סימן ע"ב שכותב הרב כי י"ל שניתוח שנעשה לצורך רפואיי מחמת סכנת אבר אינו עושה את המנותח לפצוע דכא בידי אדם, כיון שמצוה לעשות כן ("והשבות לו"). לכאורה קשה ממה שכתבו התוספות ביבמות ע"ה (ע"ב) שיש להזהיר לרופאים שעושים ניתוח שיעשו הניתוח בביצה של השמאל אם אפשר, שבכך לא ייעשה פצוע דכא. הרי מבואר מדבריהם שאפילו ניתוח לצורך רפואיי עושה פצוע דכא. תודה רבה
תשובה
אם אפשר לנתח בשמאל א"כ אין צורך בניתוח בימין והמנתח בימין עושה פצוע דכא ללא צורך וא"כ המנותח נפסל