• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

למה גדולי התורה לומדים לבד

הרב אליקים לבנון

ג אייר תשפ"ג
שאלה
בס״ד שלום מר אני מקווה כי מייל זה מוצא אותך בשלום קראתי במקמות רבות בש״ס כי תמיד כדאי ללמוד עם חברותא, ובכמה מקומות אף קראתי על רבנים אשר זלזלו את אלה שלומדים לבד הואיל ומחמת כך הלימוד שלהם אינו מהני. אך תמיד כשאני רואה תמונות של גדולי התורה שליט״א, אני רואה שהם לומדים לבד ללא חברותא. ולא זה לחוד אלא גם כשהייתי בישיבה, הרבנים המכובדים ביותר היו לומדים נמי לבד האם יש סיבה לכך?
תשובה
שלום. בגמרא דורשים: חרב אל הבדים, ונואלו. חרב אל תלמידי חכמים, שיושבים בד בבד (לבד) ועוסקים בתורה. ולא עוד אלא שמיטפשים, שנאמר: ונואלו. ברור שצריך ללמוד בחברותא או בחבורה. אבל אחרי שנות לימוד רבות, רבנים לומדים מהר, וכל חברותא מעכבת אותם. גם הרבה מהלימוד זה חזרה על מה שכבר למדו. לכן אתה רואה שלומדים לבד. יגדיל תורה ויאדיר!