• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

האם יש הבדל בין ראשי תיבות לנוטריקון?

הרב חיים שרייבר

ט"ז אייר תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, שמעתי שיש הבדל בין נוטריקון לראשי תיבות, בכך שנוטריקון יש בו רמז נוסף ולא חיב להיות האות הראשונה של כל מילה? האם נכון הדבר? האם יש הבדל בין השנים? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום ראשי תיבות נקראים בלשון חז"ל: נוטריקון - מילה זו מגיעה מהשפה הלטינית שפירושה "לכתוב", "לסמן באותיות". בין הראשי תיבות ובין הנוטריקון הינם טכניקה לכתיב מקוצר, שבה נכתב ביטוי נפוץ רק באמצעות האות הראשונה של כל מילה המרכיבה אותו. לעיתים הנוטריקון בתלמוד ובמדרשים אינו ראשי תיבות, אלא מתייחס למושגים שנשמעים דומה אף על פי שאינם כוללים את כל האותיות של ראשי התיבות ולפעמים כוללות אותיות מאמצע המילה. לדוגמה: את המילה "שעטנז" דרשו חז"ל בתור נוטריקון של שוע טווי ונוז (=עירוב טווי ושזור). את המילה "קפנדריא" שפירושה קיצור דרך, מסבירה הגמראבארמית כך: "אדמקיפנא אדרי איעול בהא" - בעוד שאני מקיף כל שורות הבתים הללו אכנס כאן לקצר דרכי. יום טוב