• שבת ומועדים
  • ספר שמות

למה נחשון בן עמינדב לא קיבל שכר כפנחס?

הרב דוד חי הכהן

ח סיון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, ראינו בתורה מספר אנשים שעשו מעשי גבורה ובזכותם הצליח עם ישראל. ידוע על נחשון בן עמינדב שקפץ לים ונבקע הים וכן פנחס שהרג את החוטאים תוך סיכון חיו. מדוע מזכירה התורה את שכרו של פנחס כשכר כהנת עולם ("והיתה לו ולזרעו אחריו ברית כהנת עולם תחת אשר קנא לאלקיו ויכפר על בני ישראל"). ובעוד שלגבי נחשון לא מצאנו את השכר שיקבל עבור מעשה גבורתו? מדוע? ובמה שונים מעשי הגבורה של השנים שהאחד קיבל שכר והשני לא הוזכר על שכרו? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
נחשון נתמנה לנשיא שבט יהודה, וממנו צמחה מלכות בית דוד. נוסף לכך פנחס סיכן את חייו מול שבט שלם של שמעון ולא רק מול הנשיא. בכל אופן נחשון נזכר לטובה על מסירותו.