• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

האם הנביאים השתמשו בסמים וכדו’ כדי לקבל נבואות?

הרב פרופ' נריה גוטל

ח סיון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, האם יש ממש בטענה או שיש דרך או מקור להפריך זאת: שהנביאים כדי להתנבא היו צריכים להכנס למעין אקסטזה, ולצורך כך השתמשו בעשבים מיוחדים ובפטריות כדי להגיע לכך? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
חס ושלום! מי שמאמין שדבר-התנ"ך אמת, ודברי חז"ל אמת, ודברי חרמב"ם (יסודי התורה ומורה נבוכים) אמת, ודברי הראי"ה קוק אמת וכו' ועוד הרבה, רואה בהם תיאורים מקיפים ואף מפורטים למדיי, של דרך ההתנבאות, בעוד ש"הליך" שכזה לא נזכר, לא מיניה ולא מקצתיה. טענה כזו מגיעה - כנראה - ממי שאפריורית אינו מוכן לקבל כעובדה היתכנות השראה נבואית לאנשי מעלה, ולכן אין לו ברירה אלא לערוך הקבלות והשוואות עם תופעות אקסטטיות. אלא שלאמתו של דבר, אין בין נבואה ובין אקסטזה דבר וחצי דבר. נבואה היא דיבור ה' לאיש מעלה שזכה לכך מכוח התקדשותו, וחלילה לא מכוח עשבים ופטריות. נכון הוא שלעתים הנביא זקוק ל"מרחב" מתאים - "כנגן המנגן" וכדו' - אך זה רק כדי שהוא יימצא בשלוות-נפש מתאימה - ברם לא זו מהות הנבואה, חלילה.