• תכלת

תכלת כהידור ולא כחיוב

הרה"ג דוב ליאור

ז כסלו תשס"ו
שאלה
הבן שלי רוצה להתחיל ללכת עם תכלת. אמרתי לו שהוא יצטרך להטיל אותה בכל ציציותיו כדי שיוכל ללכת איתן אם הוא נוהג זאת מעיקר הדין, והוא ענה לי שהוא עושה זאת רק כחומרא ולכן הוא יוכל ללבוש ציציות רגילות. האם יש בזה בעיה של יוהרא? האם הוא יכול לעשות רק משום חומרא? כמו-כן, אני מציין שאיני מתכוון לממן לו את ההוצאה הזאת, עקב מצבי הכלכלי.
תשובה
א. בהטלת תכלת בציצית אין יוהרא, משום שהוא רוצה לקיים את עיקר הדין. כמו שמי שרוצה להניח תפילין במקום בו לא מניחים תפילין, אין בזה משום יוהרא. רק העושה דבר מצד מידת חסידות, יש לו לחשוש ליוהרא. ב. אם הוא חושב שזו התכלת האמיתית, הוא לא יכול ללכת לפעמים עם תכלת ולפעמים ללא תכלת. ומכיוון שהארגמן כהה קוצים נראה כמתאים ביותר לתכלת עליה דיברו חז"ל, יש לו להטיל תכלת זו וללכת רק איתה, ויש להתאמץ ולקנות תכלת זו.