• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

יהודה ותמר

רבנים שונים

כ"ח טבת תשס"ו
שאלה
ידוע שיהודה היה עם תמר. תמר ידעה שזה יהודה אבל יהודה לא ידע שזאת תמר. אז למה תמר יוצאת צדיקה מיהודה לפי דעתי תמר נתנה טעם לפגם במעשה. האם כבוד הרב יכל להאיר את עיני למה תמר יצאה הצדיקה?
תשובה
שאלת שאלה מעניינת. תחילה נשים לב לכך שאחרי שהתגלה ליהודה שהאשה ההרה היא תמר, הוא אמר "צדקה ממני, כי על כן לא נתתיה לשלה בני". כלומר, יהודה הכיר בכך שהוא לא היה בסדר שהוא מנע מתמר להתחתן עם שלה, שהיה צריך לייבם אותה. ביחס לכך מסבירים המפרשים שלפני מתן תורה היה היבום נוהג לא רק באח המת, אלא גם באביו, ולכן יהודה לא היה איש זר אלא האדם שיכול לייבם אותה. כמובן שכאן צריך להבין מה הטעם במצוות יבום – באופן כללי היבום הוא גמילות חסד עם המת, ועיקר הדבר מפורש בתורה במצוות היבום "ולא ימחה שמו מישראל". פירוט נרחב בעניינה של מצוות היבום על פי תורת הסוד ניתן למצוא בספרו של הרב חיים דוד הלוי זצ"ל, בספר "עשה לך רב" חלק ב', וסוף חלק ד. הרב יעקב כהן