• נוסח והגייה

דקדוק בהגייה וניקוד בתפילה

הרב דוד חי הכהן

א שבט תשס"ג
שאלה
זה זמן אני תוהה מהי חשיבות הדקדוק בהגיית וקריאה נכונה של ניקוד המילים בתפילה. מובן וברור כי למשל בערבית למוצ"ש יש חשיבות גדולה להגות "ברוך הוא אלוקינו שֶבְּרָאָנוּ לכבודו" ולא "שֶבָּרָאנוּ" מפני שזהו הבדל של יום וליל וכל משמעות המשפט משתנה. לעומת זאת, יש דקדוקים כמו לקרוא עם חיריק לפני שווא, אשר הגייה לא נכונה אינה משנה את משמעות המשפט.
תשובה
ברור מאליו שאם הטעות בהגיית האות או בדקדוק הניקוד משנה את משמעות המילה שזוהי טעות ויש להיזהר, ובשעת הצורך גם לתקן ולחזור שנית. אולם בשעה שאין שינוי משמעותי אין בזה איסור, ואף על פי כן צא ולמד עד כמה חשובה הקריאה המדויקת בדברי הגמרא (מסכת ברכות פרק שני) שכתבה: כל המדקדק בקריאת שמע מצננין בו אשה של גיהנום, מכאן שלקריאה המדויקת יש מעלות בקודש שביכולתן לכפר עוונות. אולי יש לתת לדבר טעם חינוכי פסיכולוגי כי האדם שמתרגל להביט על כל מילה ומילה ועל כל אות ואות נקודה ונקודה מתרגל להיזהר בדרכיו ולא להיכשל בעבירות שאדם דש בעקביו מחוסר התבוננות.