• שבת ומועדים
  • שנים מקרא ואחד תרגום

כנסת רבנים

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ז שבט תשס"ו
שאלה
עם ישראל נבוך ומבולבל לנוכח המצב ההולך ומדרדר בכל התחומים במדינתנו האהובה. מדאיגה אותי במיוחד העובדה שאין מוסד ממלכתי של גדולי הרבנים בארץ, שיושבים על המדוכה להוציא הנחיות/פסקי הלכה, כדי למנוע בלבול בעם, וכדי להנחות ציבורים [כמו לעקורים, בכל ישוב, מחוץ לקו הירוק] איך לנהוג בכל מקרה לגופו, וכמובן ליידע/ולשתף את היושבים בכנסת, כדי שלא יחזרו התופעות המשפילות של אירועי עמונה, אני מרגישה שהם מופקרים, ושאין יד מכוונת. יש בזה חוסר הגינות משוועת. לדעתי לא יתכן שרב, יהיה גדול שיהיה, ידאג לקהילה שלו, ולא יהיה מחוייב לכלל ישראל.
תשובה
אמנם יש מבוכה בקרב הציבור לנוכח מהלכי הממשלה המקולקלים. אך הדרך הכללית ברורה דרך התורה. הציבור שלנו כל הזמן מתקדם ועולה וגדל. ולא צריך להרגיש כאילו הכל מבולבל. אנו יודעים את דרכינו ומתקדמים בה כל הזמן. הציבור הדתי כולו מתחזק לומדי התורה מתרבים. ובתחום אחד אמנם חשוב מאד יש חילוקי דעות איך לפעול איך לשמור על הישובים המאוימים על ידי הממשלה. חילוקי הדעות הללו מאד מוגדרים. והרבנים דנים בהם כולם מסכימים שיש למחות והשאלה איך וכמה. וזה לא נורא אם הדברים לא מוסכמים. כי יש נושאים שבהם אין הלכה פסוקה אלא הלכה ואין מורים כן. כמו קנאים פוגעים בו וכדומה. אנו מתפללים שתקום בקרוב ממשלה חדשה שתשמור על ארץ ישראל ושאלות אלו יסורו מסדר היום.