• שבת ומועדים
  • ברירה

השריית חסה בשבת

מכון התורה והארץ

י"א שבט תשס"ו
שאלה
א. האם מותר להשרות פירות/ירקות במי סבון בשבת ע"מ להסיר את התולעים. ב. האם מותר להוציא תולעים, שרואים בעיננים בעלי חסה וכד’. מה הדין לכתחילה, ובדיעבד?
תשובה
שלום וברכת ד' א. השריה במים של חסה יכול לגרום למיתת החרק ויש בכך משום שחיטה בשבת, אולם כל זה כאשר ברור שיש חרקים חיים שאז יש חשש שחיטה אבל בחרק מת אין איסור אלא של מוקצה ושטיפה איננה הסרת מוקצה בידים והדבר מותר. בחסה (מבית חסלט - עלי קטיף) המוחזקת בנקיון וגודלה בתנאים מהודרים, כאן יש ספק האם יש כלל חרק, ואם יש האם הוא חי או מת, (עיין באור הלכה סי' שטז סעי' ג ד"ה ולכן). והרי זה מלאכה שאינה צריכה לגופה ואינו מתכוון להרגה אלא להסירה, ועל כן בחסות שאין בהם חרקים מותר ליתנם במים בשבת. ב. להוציא את החרק אם הוא דבק בעלה החסה (דבר שלא נמצא בחסות חסלט - עלי קטיף) הרי זה אסור מדין בורר, ועל כן צריך להוציא איתו גם חלק מהחסה, אבל בחסה משטח פתוח (שלדעתי אין לאכלה) ברור שיש איסור להוציא חרק דבוק בעלה מדין בורר, אבל אם מדובר בעכביש או זבוב שהוא חיצוני אפשר להסיר ביד שהרי אין כאן ברירה. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי