• ברית

למה ברית מילה ביום השמיני?

הרב בנימין במברגר

ו ניסן תשס"ו
שאלה
מדוע את הברית מילה עורכים אחרי 8 ימים ולא ביום שבו נולד הילד או יום אחר. מדוע דוקא ביום השמיני?
תשובה
התורה אמרה "וביום השמיני ימול בשר ערלתו" (ויקרא יב ג) ומכאן נלמד שמצוות ברית המילה היא ביום השמיני דווקא. המהר"ל מפראג (תפארת ישראל פרק ב) מסביר את הקשר שבין ברית המילה ליום השמיני. כל הדברים הקשורים בטבע הם קשורים למספר שבע כי העולם נברא בשבעה ימים (ששה ימי בריאה ויום השבת שהוא יום המנוחה). המספר שמונה מסמל את הדברים שמעל הטבע. האדם נברא עם ערלה והקב"ה ציווה אותנו לחתום בגופנו אות ברית קודש כדי לחבר אותנו איתו יתברך. חיבור זה הוא מעל הטבע, כי אנחנו לוקחים את הגוף הטבעי שנולד עם ערלה ועושים בו את מצוות ה' למול את הערלה. ברית המילה מסמלת לנו שהאדם יכול להתרומם מעל החומריות והטבע למדרגות רוחניות.