• מדינת וממשלת ישראל

מהו יסוד כסא ה’?

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ב ניסן תשס"ו
שאלה
מה הכוונה ומה המשמעות של מה שהרב קוק כותב באורות: "מדינת ישראל היא יסוד כסא ה’ בעולם", ומה הפירוש הקבלי של זה?
תשובה
שלום רב: אני לא מבין בקבלה. אולם להבין משפט זה לא צריך להיות מקובל. הרב קוק ראה את הקשר המיוחד שיש בין ישראל לבין הקב"ה. הקב"ה מתגלה על ידי עם ישראל. התגלות של כסא ה' מתקשר לגילוי הקב"ה כמלך עם ממלכה שיש בה דפוסי התנהגות שמייחדים את דרכי ה'. הרב קוק ראה במדינה את הבסיס להיות עם ישראל ממלכה. המדינה של עם ישראל היא מדינה שדרכה יתגלה ה' בענין הזה של עם שיש לו ממלכה ומדינה. כל ההתנהלות של המדינה מבחינה מוסרית ערכית היא צריכה להיות על פי דרכי ה'. כל עוד שלא היה מדינה אזי הקב"ה בנושא זה כלל לא היה בעולם. שכינתא היתה בגלותא. השכיחה היתה בהסתר. אולם מאז שיש מדינה יש את הממלכה שאותה צריך לגדל לקדם להוביל לרומם עד שיתגלו בה כל העקרונות של מלכות ה' בעולם. הקב"ה עובד על כך ואנו מנסים לעזור לו בחינת "לפעול עם אל". ולוואי ונזכה לראות עוד ועוד תיקונים במדינתו של הקב"ה.