• נוסח והגייה

הברה אשכנזית בתפילה

הרה"ג דוב ליאור

י"ח אייר תשס"ו
שאלה
הרב כתב שאשכנזי לא צריך לחזור להברה אשכנזית בגלל שאין הכרעה מהו המבטא היותר נכון. שתי שאלות על כך: א. הרב קוק כותב בעצמו שהמבטא התימני הוא יותר נכון, ואעפ"כ אשכנזי צריך לחזור למבטא שלו. ב.אנו אומרים שאשכנזי שמתפלל בנוסח ספרדי צריך לחזור לנוסח אשכנזי, וכן הרב פסק שאם לאשכנזי אין בנמצא תפילין אשכנזיות יניח תפילין ספרדיות בלי ברכה, וזה אע"פ שאי אפשר להכריע מה המנהג הנכון. אם כן מה סברת הרב בחילוק בין הברה לשאר דברים?
תשובה
א. הרב קוק כתב זאת מצד הסברא, משום שהם שמרו מאוד על המנהגים שלהם, שעברו מדור לדור. אבל למעשה יוצאים ידי חובה בכל מבטא, ואף בזמן הבית היו הבדלים במבטא בין בני המחוזות השונים. ב. בנוסחאות ובתפילין זהו מנהג העדה, ולכן אדם לא יכול לצאת ממנהג עדתו. אבל בהברה זה פחות מדויק, ואין בזה מנהגי עדה.