• מעשר כספים - כללי

ניכוי ארנונה מחישוב מעשר כספים

הרב אליעזר מלמד

ד אייר תשס"ו
שאלה
האם ניתן לנכות את תשלום הארנונה מחישוב המעשר. זאת משום שבמקום שבו אני מתגורר ישנם רבים שאינם משלמים כלל ארנונה (מפאת מצבם הכלכלי) והשירותים הניתנים על ידי העיריה אינם מגיעים לי אישית אלא ניתנים לכל תושבי העיר, כולל אלו שלא משלמים כלל או שמשלמים בהנחה משמעותית. יוצא שחלק ניכר מתשלום הארנונה שלי מופנה לעניים ולנזקקים ולצורכי צבור. מדוע שזה יהיה שונה ממס הכנסה למשל?
תשובה
כיוון שאינך חייב לגור באותו מקום, ממילא אינך חייב לשלם ארנונא, ואם בחרת לגור שם, הרי זה נחשב כמו תשלום שכר דירה, וכמו שאין מפחיתים את תשלום שכר הדירה מהכספים שמחשבים למעשר כספים, כך אין מפחיתים את הארנונא. לעומת זאת תשלום מיסים יורד מהכסף עצמו שמרוויחים, ועל כן אין מפרישים מעשר מהברוטו אלא מהנטו.