• אופן אמירת הברכה

אמירת ברכה בהליכה

הרב רואי מרגלית

י"א אדר א' תשס"ג
שאלה
האם צריך לברך על תמרים בתום אכילתם את ברכת מעין שלש? אם כן, מה עושים כשאוכלים את התמרים בהליכה? אפשר גם את הברכה לומר בהליכה?
תשובה
שו"ע סימן ר"ח ס"א: על חמשת המינים שהם גפן ותאנה ורמון וזית ותמרה מברך לאחריהם ברכה אחת מעין שלש. לענין ברכה במקום האכילה 3 דעות: רמב"ם: כל ז' המינים טעונים ברכה לאחריהם במקומם (אחרונים: וכן ראוי להחמיר). רא"ש שו"ע וגר"א: רק חמשת מיני דגן. רשב"א ורמ"א: דוקא פת לבד. כל האמור לא שייך כאן כיון שאוכלים בהליכה ובמקום שמסיים שם מקומו ומברך, וכן כתב כף החיים בפירוש. השו"ע בסימן קפ"ג ס"י פסק שגם ברכת מעין שלש צריך לאומרה מיושב. ובסעיף י"א כתב שאם היה מהלך בדרך ואוכל אינו צריך לישב ולברך לפי שאין דעתו מיושבת עליו. הרב רואי מרגלית