• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

גודל הכיפה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ד אדר א' תשס"ג
שאלה
מה צריכה להיות גודלה של הכיפה? האם בחור ישיבה צריך ללכת עם כיפה גדולה מהממוצע?
תשובה
הכיפה תפקידה לכסות את הראש. אין מקורות לגודל הכיפה. אך הסברא היא שגם כאן רובו ככולו ואין צריך לכסות את כל הראש ודי בכיסוי הרוב. חכמים אמרו שכיסוי הראש גורם ליראת שמיים, ומי לא רוצה להתחזק ביראת שמיים? ומי יוותר על השתדלות קטנה שגורמת למעלה כל כך גדולה שהרי אמרה תורה (דברים פרק י') "מה ה' אלוקיך דורש מעימך כי אם ליראה את ה' וגו'". כיסוי ראש הוא גם סמל שמבטא שייכות להשקפת עולם, ובן ישיבה שקשור לישיבה מזדהה עם דרכה בדרך כלל, אם אינו סובל מחוסר ביטחון ירצה להראות שהוא שייך לישיבה ויכסה את ראשו בכיפה בגודל שמבטא שהוא שלם עם דרכה של הישיבה. לתשובת הרב דב ליאור לחץ כאן. לתשובת הרב דוד חי הכהן לחץ כאן. לתשובת הרב יעקב אריאל לחץ כאן. מה המקור לכיפה הסרוגה?