• שבת ומועדים
  • מוקצה

הזזת רדיאטור בשבת

הרב רואי מרגלית

י"ז אדר א' תשס"ג
שאלה
האם מותר להזיז רדיאטור (או מאוורר) בשבת? האם הוא מוקצה? האם יש הבדל בין גרירה/דחיפה לסחיבה?
תשובה
פוסקי זמננו מתיחסים למאורר ככלי שמלאכתו לאיסור ומותר לטלטלו לצורך גופו של האדם או אם צריך את מקומו (שמירת שבת כהלכתה, הרב עובדיה יוסף, הרב פרנק, ציץ אליעזר, אגרות משה). אולם ברדיאטור כתב הילקוט יוסף בזה הלשון: "וראוי להחמיר גם ברדיאטור שקבוע בה מנורה דולקת, אך המיקל להזיזה ממקום למקום יש לו על מה לסמוך". והסיבה לאיסור היא מפני שהרדיאטור כולו נעשה בסיס לשלהבת (נורת הביקורת) שעליו. בכל זאת הרבה פוסקים הקלו מכמה סיבות: א. היום נורת הביקורת היא לא חוט להט. ב.הרדיאטור הוא בסיס לדבר האסור והמותר (מים/שמן שבתוכו). ג. המנורה משמשת למים ולא לצורך תאורה. ד.דרך התשמיש הוא בטלטול ממקום למקום. ה. אין מוקצה במחובר (לשקע שבקיר). ו. אור נשאר קבוע גם כשמטלטלים. ז. אי אפשר להפריד בין הנורה לרדיאטור. מכל האמור נראה שיש להקל גם בזה במקום צורך, ואם אפשר בהזזתו עם הגוף ולא בידיים דווקא, עדיף. הרב רואי מרגלית