• השבת אבידה

להחזיר עגלת קניות?

כולל דיינות פסגות

ט"ו תמוז תשס"ו
שאלה
זה זמן רב שרשתות השיווק זועקות על כך שעגלות הקניות נלקחות בלי רשות לבתים ואינן מוחזרות למקומם דבר הגורם נזק להם נזק רב וכן איבוד זמן של הקונים המחפשים עגלות ואין. האם אדם ההולך ברחוב ורואה עגלה כזו המונחת בפתח אחד הבתים מחוייב מדין השבת אבידה לחפש את בעל העגלה ולהחזיר אותה, או יכול לסמוך על בעלי החנויות שיודעים שהעגלות "מסתובבות" ברחוב שיחזירו לעצמם. בהנחה שיש כאן מצוות השבת אבידה האם המוצא צריך להוליך פיסית את העגלה למקום החנות או אולי מספיק שיודיע טלפונית שהעגלה נמצאת במקום פלוני ופלוני. במציאות אני רואה הרבה אנשים העוברים על יד עגלות כאלה ומתעלמים ויתכן שזה מדין "זקן ואינה לפי כבודו". או אולי רוצים לזכות את לוקח העגלה במצוות "והשיב את הגזלה אשר לקח"?
תשובה
המשנה בבבא מציעא ל. אומרת: "אי זו היא אבידה מצא חמור או פרה רועין בדרך אין זו אבידה, חמור וכליו הפוכים, פרה בין הכרמים הרי זו אבידה". ובגמרא מוסיפים על מקרים אלו גם פרה שרועה בדרך שלשה ימים רצופים, וטלית וקרדום בדרך הרבים. והגדר הוא שאין הבעלים יודעים שהיא שם. במקרה הזה, אף על פי שודאי בעל הסופר מרקט יודע, שהעגלות נמצאות בשכונה הסמוכה בטווח הליכה עם עגלה מהסופר מרקט, נראה שאין להחשיב זאת כפרה שרועה מידיעתו, שהרי ודאי שהעגלות נלקחות בעל כורחו ונגד רצונו, ובזה זה דומה לאבידה. וכן העגלות נחשבות כאבידה משום שאין הבעלים יודעים בדיוק היכן נמצאת כל עגלה וזה יכול להיות טורח גדול מאוד לבעל הסופר מרקט לחפש בכל רחוב ורחוב ובכל בית ובית, ועל כן אינו יכול לטרוח בכך ואין להחשיבו כאבידה מדעת. ופשוט שמי שמצא עגלה במקום שקשה למצוא כגון בשדה או בכל מיני חצרות אחוריות וכדומה שהוי אבידה. אמנם לגבי ההשבה די בהודעה היכן נמצאת העגלה על מנת שיקח אותה בעל הסופר מרקט בעצמו. וכן נראה שאף אין צורך שיכניס לביתו אלא די בהודעה היכן היא נמצאת, שכן אמרנו לעיל שבדרך כלל אותם עגלות אינם ניזוקות. אמנם אם מדובר במקום, שעלולות להינזק, צריך להוציאם מאותו מקום, ואז גם חייב בשמירתם ויכניסם לביתו או ישיבם לסופר מרקט. עוד נראה שאם מדובר במקום שאנשים מחזירים את העגלות בסופו של דבר, שיכול לסמוך על זה ולא לטרוח בעצמו בהשבה. בברכה, הרב עשהאל שמלצר.