• מקום התפילה

זהירות בתפילה מול הר הבית

הרה"ג יעקב אריאל

כ כסלו תשס"ז
שאלה
בבית הכנסת שבאוניברסיטה העברית בירושלים בהר הצופים, ישנו חלון גדול אל מול החזן ממנו ניתן לראות במראה פנורמי מרהיב את כל איזור הר הבית, ונוצר מצב שהמתפלל (גם החזן) רואה מולו את הצריח המוזהב של המסגד הידוע, או את הצריחים של הכנסיה הרוסית בגיא, האם מותר באופן כזה להתפלל מולם, בחלק מבית הכנסת יש אפשרות לעמוד מאחורי קיר אבל לפעמים בית הכנסת מלא?
תשובה
כיפת הזהב אינה מסגד אלא מונומנט שהוקם על מקום המקדש לפי המסורת, גם אם הייתה מסגד הוא אינו ע"ז. ועוד, לא אנו באנו בגבולו הוא בא בגבולנו ולכן אין איסור להתפלל מולו, לתפילה מול מקום המקדש יש ערך מוסף. הכנסיה הרוסית נחשבת לע"ז, והיא לא נמצאת על מקום המקדש אין שום הצדקה להתפלל מולה.