• שכירות, קנייה ומכירה

משמעות הביטוי "המחיר גמיש"

כולל דיינות פסגות

כ שבט תשס"ז
שאלה
אני מעוניין לקנות דירה. במודעה שראיתי פרסם בעל הדירה מחיר וליד זה ציין "המחיר גמיש", האם מותר לי להעמיד פנים שאני לא מעוניין לקנות, או שהדירה לא מוצאת חן בעיני (למרות שהיא כן) על מנת לגרום לו "להגמיש" את המחיר. שהרי ברור למוכרים ולקונים דירות שהאינטרס של המוכר הוא לשבח את הנכס מעבר למה שהוא והאינטרס של הקונה הוא לזלזל בו כדי להוריד את המחיר. מה גם שהוא פרסם מראש שהמחיר גמיש, כלומר הוא דורש סכום גבוה יותר ממה שהוא מתכוון למכור, והוא מצפה מראש להתמקחות כזו. האם מותר לשקר בשביל דבר כזה, והאם מותר להעמיד פנים?
תשובה
כתוב בתורה "מדבר שקר תרחק" וכן בנביא כתוב, "שארית ישראל לא יעשו עולה ולא ידברו כזב ולא ימצא בפיהם לשון תרמית" ואם כן בודאי שאסור לשקר במשא ומתן אך אין זה מונע את עצם המשא ומתן ואת יכולת ההתגמשות במחיר, כיון שכל עוד לא סיכמו הצדדים על המחיר, הרי ברור שלקונה זהו מחיר יקר ולכן עדין איננו מסכים והוא מצפה שהמוכר יוזיל את המחיר. גם אם בסופו של דבר יודע הקונה שאם המוכר יתעקש ולא יסכים להוזיל את המחיר הוא יקנה חפץ זה, אך כרגע הוא לא מסכים לקנות במחיר כזה. וכן חלק מהמשא ומתן הוא, שהמוכר משבח את מקחו ומדבר על לב הקונה והקונה מדגיש את צד החיסרון שיש בחפץ מבחינתו ובגלל חיסרון זה המחיר שדורש המוכר הוא יקר. אך כל זה כאשר אומר האמת ולא משבח המוכר החפץ במה שאין לא ולא מכסה את המומים שיש בו וכן הקונה אסור לא לשקר כשמדגיש החיסרון, אך כאמור לעיל יכול לומר שבשביל חיסרון כזה אינו מוכן לשלם הסכום שדורש המוכר. הרב תומר ישראלי