• בגינה ובשדה

שמיטה בגינה פרטית

מכון התורה והארץ

ד סיון תשס"ז
שאלה
חצר הבית שלי מגודרת וסגורה עם שער. בחצר גינת נוי וכן שלושה עצי פרי - לימון, תפוז ורימון. ברצוני לשאול לגבי: 1. השקיה בשנת שמיטה - ההשקיה הינה באמצאות שעון השקיה עם שלושה איזורים. כך שכל הצימחיה באותו אזור מקבלת אותו זמן של השקיה. אני מבין שיש הגבלה על כמות המיים שמותר להשקות בשנת השמיטה. א. איך ניתן לדעת כמה זמן מותר להשקות כל אזור? ב. תמיד יהיה מצב שבאותו אזור יש צמחים שקיבלו מספיק מיים ויש אחרים שעדיין צריכים המשך השקייה - האם מותר להשקות את אותו האזור עד שכל הצמחים קיבלו מיים כל צרכם גם עם חלקם קיבלו יותר מכך? 2. פירות שגדלו בשביעית. אני מבין שעלי להפקיר את הפירות אולם איך מבצעים זאת בפועל אם אינני מעוניין שאנשים יכנסו לחצר הבית, מה עלי לעשות בכדי שאוכל לאכול את הפירות?
תשובה
1. השקיה מלאכה קלה היא ואין צורך לדקדק בכמות המים המושקת, ועל כן כאשר יש לך השקיה אוטו' אינך צריך לפצל את ההשקיות, אלא אפילו אם יהיה מעט יותר מהצורך אין בכך איסור שביעית (מלבד איסור בל תשחית של המים). 2. עליך להפקיר את חצר, אולם אם הדבר גורם רעש או נזק וכדו' אתה יכול להודיע על שעות שאפשר לקטוף בהם את הפירות, או לחלופין לקטוף ולהניח לפני הגדר את פירות ההפקר שכל אחד יוכל ליטול. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי