• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

אין דבר העומד בפני הרצון

הרב ש. יוסף וייצן

ט תמוז תשס"ז
שאלה
האם יש מושג כזה ביהדות "אין דבר העומד בפני הרצון", האין זה סותר את יד ה’ בכל דבר, זה הרי אומר שהאדם יכול הכל?
תשובה
האמירה "אין דבר העומד בפני הרצון" אין כוונתה שהאדם יהפך להיות הקב"ה שמנהל את כל העולמות. הרי כבר אמרו חז"ל הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים. הכוונה של חז"ל היא שבנושא יראת שמים של האדם כלומר בהתגברות של האדם על יצרים או עבירות אין שום דבר שמחייב את האדם לעשות עבירה ואם אדם רוצה הוא יכול להיות צדיק גמור. אין דבר העומד בפני הרצון בנוגע לטהרה הפנימית שלך. כיצד זה יפעל על העולם והסביבה זה תניח לקב"ה.