- משפחה, ציבור וחברה
- עובד ומעביד
פיטורי מועסק מתקשה
שאלה
אני הבעלים של חברה חדשה שנמצאת כרגע בתחילת דרכה. לפני כחודשיים צירפתי לחברה בחורה לניהול החשבונות וכרגע אני נמצאת בבעיה גדולה מאד. הבחורה נמצאת כרגע בתקופה לא קלה בחייה: מצב כלכלי דחוק, בעל לוחץ, אמא חולה. מבחינתי היא לא זמינה מספיק לעבודה ואני לא יודעת מה יקרה בהמשך.
בנוסף, היא לא יודעת את העבודה על בוריה (כיוון שהיא חדשה בעסק ולקחתי אותה ללא ניסיון)ומצבה הכללי לא מאפשר לה לעבוד קשה על החומר. מבחינה מקצועית תמכתי בה מאד, השקעתי בה, לימדתי אותה ונתתי לה תחושה שאני מאחוריה. אך לפי שיקול דעתי, נראה לי שזה לא זה, כי לולא מצבה האמור כבר הייתי מסיימת איתה את יחסי העבודה אך נמנעתי מתוך רחמים ולא רציתי שזה יוסיף לה עוד קושי וצער. מצד שני,החברה היא עסק חדש ואני עלולה להפסיד אם לא נעמוד בתוכניות. המצב כרגע הוא שאני מעוניינת להודיע לה שהיא לא תישאר בעסק.
רציתי לדעת מבחינה הלכתית, בתור בעלת חברה, האם ראוי לפטר, במה אני מחוייבת לאחר פיטורי מועסק, כיצד לנהוג, מה ראוי לומר ומה לא?
תשובה
א – ביחס לשאלה האם מותר לפטר אותה מפני שאינה עובדת כראוי, התשובה היא שמותר, אך זאת בתנאי שקודם כל תציגי בפניה את העובדות, שהיא אינה יעילה מספיק, ושכך המצב אינו יכול להמשיך, ושאם לא יהיה שיפור עד לרמה סבירה היא תפוטר. אם לאחר ההתראה המצב לא ישתנה, הרי שתוכלי לפטרה.
הצורך בהתראה הוא רק אם סיכמת עימה מראש שהיא תעבוד תקופה מסוימת, או שבתחילת החודש סוכם שתעבוד חודש נוסף. אך אם לא היה שום סיכום על זמן, הרי שככל המסתבר מותר לך לפטרה בכל אופן, שכן אינך מחויבת לה לעולם. (על פי דברי החזון איש בב"ק סימן כ"ג). גם המחמירים בעניין (האגרות משה בחו"מ סימן ע"ה) הסוברים שנוצרה התחייבות להעסיק את העובד, יסכימו שבמקרה והיא אינה עובדת באופן יעיל מותר לפטרה, שכן ברור שהמעסיק לא התכוון להעסיקו "בכל מחיר".
כיום נהוג, שגם במצב שלא סוכם על זמן, יש להודיע לה על הפיטורין זמן מה לפני הפיטורין כמקובל בחוק. כאשר לפי החוק זמן ההודעה מראש לשכיר הוא יום לכל חודש עבודה, דהיינו שאם עבדה חודשיים עליך להודיע לה יומיים מראש.
ב – לגבי פצויי פיטורין, המנהג היום הוא להעניק פיצויים, אך רק לאחר זמן עבודה של שנה. על כן במקרה המדובר, אין מקום לפצויי פיטורים.
ג – יש לציין שעל פי התורה שדרכיה דרכי נועם, יש להקפיד על כללי דרך ארץ ושמירת כבודה של העובדת בכל התהליך, ובודאי להימנע מהלבנת פנים.
הרב דוד בר-שלטון.

גזל בעבודה כשאין מה לעשות
הרה"ג דוב ליאור | י"א אלול תשס"ו

ביטוח לאומי... טעות בידיעת החוק
הרה"ג יעקב אריאל | כ"ט אייר תשפ"ב

קנס מעסיק על עובד
הרה"ג יעקב אריאל | כ"ו סיון תש"ע

החזר נסיעות
הרה"ג יעקב אריאל | י"ג סיון תשפ"ב

כולל דיינות פסגות

שמירת ספרים
י סיון תשס"ה

מציאת אבידה
י"ז אלול תשס"ה

חוב כספי לאדם שנפטר
ז אלול תשס"ה

שאלות שונות בדיני אישות
ט אלול תשס"ה

איך עושים שילוח הקן?
הרב נועם דביר מייזלס | ל ניסן תשפ"ב

קבלת שבת מוקדמת בשעון קיץ
הרה"ג דוב ליאור | כ"ד סיון תשס"ב
עד מתי קידוש לבנה?
הרב אליעזר מלמד | א כסלו תשס"ז

איך עושים שילוח הקן?
הרב נועם דביר מייזלס | ל ניסן תשפ"ב
נשים
הרב בנימין במברגר | י"א סיון תשפ"ג
אמון עם ישראל בדברי המרגלים
הרב חיים שריבר | י"א סיון תשפ"ג

מה עושים בזבד הבת?
הרב נועם דביר מייזלס | י"ג סיון תשפ"ג
