• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

כוח לגדור גדרים בימינו

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד אב תשס"ז
שאלה
האם יש כח ביד רבנן בדורינו לאסור דברים שאינם אסורים מצד הדין, בתורת גדר, הבנתי שגזירה אי אפשר, אז האם יש הבדל מהותי בין גדר לגזירה? אם יש כח כזה, היאך אפשר לאסור דבר המותר, הרי "כשם שאי אפשר להתיר את האסור כך אי אפשר לאסור את המותר", והאם יש להתייחס לדברים כאלה כעל המלצות בלבד, הדברים אמורים לגבי: איך יש רבנים חרדים שאוסרים שירות לאומי לנשים, או שירות צבאי לנשים מהדין ועוד?
תשובה
בזמן הרב הרצוג והרב עוזיאל היתה החלטה של מועצת הרבנות שגם יהודי ספרד בארץ לא ישאו שתי נשים (יהודי אשכנז קיבלו זאת על עצמם בגולה). הם כנבחרי הציבור יכולים לקבוע הנהגות ותקנות לטובת הציבור. גזירה זו הרחקה שמא יבוא לטעות ולעבור על דבר מסוים. כגון תקנות הרבנות לא לעשות חופות ביום שישי ובמוצאי שבת, מחשש לחילול שבת. למרות שבהלכה אין איסור כזה, אלא שחכמי הדור ראו שלמען שמירת התורה, יש לתקן תקנות מסוימות. כמובן, מדובר בגדולי דור שבדקו את הבעיה מכל צדדיה, ועושים תקנה לטובת הכלל. הם לא אוסרים איסור חדש, הם אומרים שלמען הנהגת הציבור, כדי לא לפגוע באיסורי תורה צריך לתת הנחיות מסוימות. זה לא איסור חדש, שמירת שבת אנו חייבים תמיד. אומרים שהיום זה כלול באיסור שבת, בדורות הקודמים לא היתה קיימת הבעיה, והיום קיימת, ויש להיזהר ממנה.