• ברכות השבח והראייה

תפילת בית העלמין

הרב בנימין במברגר

ו תשרי תשס"ח
שאלה
אני יודע שיש נוסח לתפילה שאומרים ברגע שנמצאים בבית עלמין, לאחר שלא ביקרתי במקום חודש. מה היא הברכה הזו, מה הנוסח שלה ואיפה אני יכול למצוא אותה? והאם זה תקף רק לגבי אותו בית עלמין או שאם הייתי בבית עלמין אחר בתקופה פחותה מחודש אינני צריך לקרוא אותה?
תשובה
אדם שלא ראה קברי ישראל תוך 30 יום יברך "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העום אשר יצר אתכם בדין וזן וכלכל אתכם בדין והמית אתכם בדין ויודע מספר כלכם בדי ועתיד להחזיר ולהחיותכם בדין ברוך אתה ה' מחיה המתים." ואח"כ אומר מהמילים "אתה גיבור" ועד "להחיות מתים" שבברכת מחיה המתים מתפילת העמידה. את הברכה יש לברך כשנכנסים סמוך לקבר ולא אם נשארים מחוץ לבית העלמין או רואים את בית העלמין מרחוק. אבל אם ראה את הקברות מרחוק ובפחות מ-30 יום נכנס לבית העלמין (גם אם זה בית עלמין אחר) אין לברך כיון שלא עברו עליו 30 יום ללא ראיית קברי ישראל. בהרבה מבתי העלמין ברכה זו כתובה בכניסה לתועלת הנכנסים.