• קריאת שמע וברכותיה

קריאת שמע ותפילין בעלות השחר

הרה"ג דוב ליאור

ח אלול תשס"ז
שאלה
האם הבעיה של מעיד עדות שקר קיימת גם כשאומר קריאת שמע ללא תפלין בעלות השחר (שזה לפני הזמן לכתחילה) כאשר חייב לישון לפני התפילה, והאם הבעיה קיימת גם לאחר זמן ק"ש?
תשובה
חז"ל אומרים שהקורא ק"ש ללא תפילין, כאילו מעיד עדות שקר. מדובר על אדם שיש ביכולתו להניח תפילין, אך האנוס כגון מי שאין לו תפילין ואם יחכה עד שיהיה לו יעבור הזמן, לא שייך "עדות שקר". ולכן לפני עלות השחר שלא הגיע הזמן, לא קיימת הבעיה ויקרא. כל העניין של "עדות שקר" הוא בקורא ק"ש לשם מצוות ק"ש, אך הקורא לשם לימוד או מתפלל אחר זמן ק"ש, אין איסור לאומרה ללא תפילין.