• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

נשפטים שוב על החטאים?

הרב שמואל הולשטיין

כ"ב אלול תשס"ז
שאלה
אם ה’ סולח ומוחל לנו על החטאים, אז למה בעולם הבא שופטים אותנו עליהם, הרי הוא כבר סלח וזה נשכח?
תשובה
ריבונו של עולם הוא טוב ומטיב, וכחלק מהטובה אותה הוא משפיע עלינו זו האפשרות לתקן בעולם הזה את חטאינו וטעויותינו. איך מתקנים - לצורך זה כדאי ללמוד את הלכות תשובה לרמב"ם. במידה ואכן האדם זוכה לתקן את חטאיו אזי הוא אינו נענש עליהם. אך אם הוא מתקן רק למחצה לשליש ולרביע יענש בהתאם למה שטרם תיקן. כמו כן ישנו הבדל האם תיקן וחזר בתשובה מאהבה כלומר מתוך אהבת ה' וצער על כך שציער את אביו שבשמים או מתוך יראה מהעונש שאז התיקון פחות שלם.
הרב שמואל הולשטיין.