• נהלי בית הכנסת

הלכות בעל תוקע במושב

הרה"ג יעקב אריאל

ה תשרי תשס"ח
שאלה
אני גרה במושב. למען הגלוי הנאות איני מגדירה עצמי כדתיה אך המסורת חשובה לי ובעלי מתפלל מדי שבת ובודאי בחגים. לאחרונה חלה הרעה ביחסי אנוש בבית הכנסת לאחר שבחור חוזר בתשובה מערער על סדרים שהתקימו שנים רבות והוא אף נבחר לסגן גבאי. וככל שלי נדמה בית הכנסת אמור לשמש גם מקום מפגש חברתי באווירה נעימה, כמובן עם הפנים לתפילה ועבודת אלוהים. לאחרונה אמר הגבאי לבחור שהיה בעל תוקע במשך שנים רבות שהוא אינו כשיר לבצוע המצווה כי אינו דתי מספיק. האם זו ההלכה לגבי בעל תוקע שעליו להיות מקיים מצוות לחומרה, וכמובן מי רשאי לקבוע מי מספיק דתי ומי לא, יש לציין שהבחור מקיים מצוות וכן שהוא מאד נפגע מהמהלך הזה. איך הרב מציע לי לנהוג?
תשובה
כל שומר מצוות כשר להיות בעל תוקע אולם נוהגים להעדיף בעל תוקע תלמיד חכם וירא שמים. במקרה שלך גם אם היה מקום אולי להעדיף בעל תוקע תלמיד חכם גדול יותר לא היה צריך לפגוע בבעל התוקע הקבוע, אלא לבוא עמו בדברים בדרכי נועם שיסכים לחלק את התקיעות עם מישהו נוסף. והאמת והשלום אהבו.