• הלוואה

התחייבות מסופקת להשבת הלוואה

הרה"ג דוב ליאור

ג מרחשון תשס"ח
שאלה
מה משמעות התחייבותו של אדם להחזיר הלוואה שלקח מאחר, באומרו: "אחזיר לכשירחיב", האם התחייבות מוסרית גרידא או שמא התחייבות לכל דבר ועניין על פי המשפט העברי, האם ישנה התיחסות כלשהי למצב דומה, שקיבלה ביטוי בתנ"ך או במקור אחר?
תשובה
וודאי שיש עליו חובה להחזיר, הוא התחייב רק עם מגבלה מסויימת. המלווה הסכים שכל עוד מצב הלווה דחוק לא חייב להחזיר, אבל אם יש לו כסף, באותו רגע חייב לשלם. הדבר מוזכר בהלכה לעניין הלוואה על מנת שהמלווה לא יתבע מהלווה. וכן כאן, כל עוד מצבו דחק המלוה לא יכול לתבוע. אבל עדיין רובץ עליו החיוב להחזיר לכשירחיב.