• נוסח התפילין

תפילין של ר"ת לאשכנזי

הרה"ג דוב ליאור

י"ז מרחשון תשס"ח
שאלה
אני אשכנזי. אני מניח תפילין של רבנו תם למעלה מ-35 שנים וברצוני שבני יתרגלו גם להניח אותן. האם מותר לי לקנות להם תפילין אלו שהכתב הוא "ספרדי", האם מותר להכניס פרשיות בכתב "ספרד" לבתים "אשכנזיים"? אציין כי השיקול הוא גודל ההוצאות.
תשובה
גם אם זה תפילין של רבינו תם, אין לאשכנזי לשים פרשיות בכתב ספרדי. לגבי הבתים אין זה משנה באיזה בית, אך על כתיבה יש בעיה. מכיון שיש שינויים מהאותיות של יהודי אשכנז לאותיות של יהודי ספרד. אמנם יש שאומרים שגם זה כשר וגם זה כשר, אך יש שאומרים שזה לא כשר לכל השיטות. תפילן זה לא קריאת ס"ת, שאשכנזי יכול לשמוע מספרדי וכן ספרדי יכול לשמוע מאשכנזי, מכיון שקריאת התורה, לרוב השיטות, היא דרבנן. אבל תפילין או מזוזה שהן דאורייתא, יש להקפיד שכל אחד ואחד ינהג לפי הכתב של בני עדתו.