• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

הזמנת אורחים בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

ט"ו טבת תשס"ח
שאלה
יש לי חברים שאינם שומרי תורה ומצוות שהצעתי להם להתארח אצלי בשבת. הזמנה זאת יכולה לקרב אותם ליהדות, שכרגע הם רחוקים ממנה מרחק שנות אור. הם לא מוכנים להתארח אצלי למשך כל השבת משתי סיבות: 1) בערב שבת הם מתכוונים לבלות במועדונים. 2) הם לא אמרו זאת מפורשות, אבל אני משער שהם מתביישים לישון אצלי, כי הם לא רגילים להיות בבית דתי בשבת, ובנוסף אני חושב שהלכות שבת נתפסות אצלם כמערכת חוקים שמגבילה את החיים ולא מאפשרת לעשות שום דבר. לי באופן אישי חשוב לארח אותם כדי לקרב אותם למסורת, ולהראות להם ששבת יכולה להיות חוויה רוחנית ותרבותית העשירה בתוכן שלא יסולא בפז אבל הבעייה היא שכדי להתארח אצלי הם יגיעו עם רכב. באופן פשוט לפי ההלכה היבשה אסור לי להזמין אותם משום "לפני עיוור", אבל חשבתי על נסיבות מקילות: 1) ביטול ההצעה מצדי יהווה פספוס של הזדמנות לקרב רחוקים. 2) אם הם לא יסעו אליי הם יסעו למועדונים כך שאני חוסך להם ביקור במקום שמנוכר לתורה. בנוסף, מבחינת הקילומטרז’- אין הרבה הבדל אם הם יסעו אליי או למועדון נסיעה כל שהיא תתבצע בכל מקרה 3) ייתכן שביטול ההצעה מצדי יפגע ברגשותיהם, יחריף את הניכור ליהדות מצידם, ויערער את מערכת היחסים איתם. האם כל הנסיבות הנ"ל מספיקות כדי להזמין אותם?
תשובה
עליך להציע להם להישאר בביתך לכל השבת וגם צריך שתהיה לך אפשרות מעשית לכך, אם הם לא יישארו לא עברת על לפני עיור ולא סייעת להם מצדך לעבור עברה.