• אכילה מחוץ לבית

"על האש" אצל חברים לא דתיים

הרב שמואל הולשטיין

ט"ו שבט תשס"ח
שאלה
הבוס שלי וחברים מהעבודה אירגנו "על האש" בכלים חד-פעמיים אצל אחד מהם, כולם אינם דתיים פרט לי. אני רואה חשיבות עליונה להשתתף ולאכול ולשתות איתם ככל שהדבר ניתן מדיני כשרות כמובן. זאת משום שלדעתי יש עניין בלהראות הלכה למעשה כי אנו עם אחד. לכן, הייתי מעוניין לדעת מה אני אוכל לאכול, הדברים שבהם היה לי ספק הם: 1. בשר (שנקנה עם הכשר כגון נקניקיות) ושנצלה על הגריל ושהכלים בהם השתמשו לטפל בו היו ממתכת אך מיועדים רק לגריל. 2. מלפפונים חמוצים שנחתכו עם סכין מתכת שלא ברור לי מה מקורה. 3. פיתות שחוממו בתנור שלא ידוע לי מה הוכנס אליו בעבר 4. שיפודים שניצלו על הגריל (השיפודים הם שיפודי במבוק חד פעמיים ולא מתכת) והועברו כשהם חמים בסיר מתכת קר שאני לא יודע מה מקורו. חשוב אולי להדגיש כי מדובר בבית שבו שיתכן שאוכלים מדי פעם גם טריפות כגון פירות ים וכו’ וגם הגריל משמש לו לצליית בשר פרה ודגים כשרים בלבד אם כי לא מוכשרים. אם קיים חומר בנושא באינטרנט אשמח אם תוכלו להפנות אותי לבדיקה מעמיקה יותר שכן ברור לי כי לאסור את כל העניין הוא דבר קל ופשוט אך באמת חשוב לי לדאוג לאחדות של המחלקה הקטנה שלנו במשרד.
תשובה
אם קצת מאמץ מצידך ונכונות של חבריך תוכלו לסעוד יחדיו. נקודת המוצא היא כי המנגל אינו כשר, לכן יש ללבן את הרשת באש. ניתן לעשות זאת על ידי נתינתו על המנגל בזמן שיש בה אש גדולה וחזקה עד שהרשת מקבלת צבע לבן. לחלופין ניתן לעשות זאת על גבי הגז הביתי. אם אתה יודע שהשתמשו במנגל רק לבשר כשר עם הכשר (דבר שלא כל כך מצוי בבשר לא מוכשר) אזי המנגל כשר ואין צורך להכשירו. 1. אם תמיד השתמשו בכלים רק בבשר כשר (ואתה יודע זאת בודאות) ניתן להשתמש בהם, אולם יש להטבילם קודם השימוש (דיברנו על מאמץ מצידך...). 2. כדאי להגדיל ראש ולהביא איתך סכין כשרה ולבקש שישתמשו בה. 3. אי אפשר לאכול את הפיתות האלו אולם ניתן לחמם פיתות (לפחות את שלך) על גבי המנגל המוכשר. 4.כל בשר שנקנה עם הכשר ומשתמשים בו רק בכלים חד פעמיים אין בו שום בעיה. אולם אם הוא מובל בצורה כזו או אחרת בכלים שאינן כשרים אין להשתמש בו. אם הוא קר לחלוטין וגם הסיר קר ניתן להשתמש בבשר אם שוטפים אותו קודם השימוש במים. בהצלחה!!
הרב שמואל הולשטיין