• שאלות כלליות

נשיאת שתי נשים - הסברה

הרב ש. יוסף וייצן

ל שבט תשס"ח
שאלה
איך מסבירים לנשים משכילות את היתר התורה לגבר לשאת שתי נשים מה שאסור לאישה לשאת שתי גברים. מדובר בנשים דתיות אך הדבר מאוד לא מובן להם, וברור לי שיש הגיון בדבר היכול להתיישב על הדעת?
תשובה
לעניות דעתי, גם לדעת התורה יש עדיפות לשאת אישה אחת ולא מספר נשים. התורה מתארת את המציאות של לקיחת שתי נשים כאישה אחת אהובה ואחת שנואה שהוא תאור לא אידאלי. המציאות של לקיחת שתי נשים בתורה אולי מתאים למציאות של ימי קדם יותר. בזמנים הקודמים היה לנושא הנישואין גם מימד כלכלי מאד מרכזי. הנשים לא היו נוהגות לצאת לעבוד וכך שהיכולת להתקיים מבחינה פשוטה היה נתון בכך שאישה היא נשואה לאדם. מי שלא היתה נשואה היתה בדרך כלל חיה חיי עניות ודחקות. [סיפור מגילת רות]. התורה אולי מתירה לאיש לקחת מספר נשים מתוך רחמים על האישה. במקום שאישה אינה יכולה להתקיים ורק על ידי הנישואין האישה תציל את עצמה , התורה התירה זאת לטובת האישה. אני באופן אישי מכיר מקרה קשה בו יש אדם שנשוי לשתי נשים. אני שוחחתי עם אחת הנשים מתוך ניסיון לחזק את האישה שתתגרש מבעלה שהלך ונשא עוד אישה. האישה לא הסכימה ואמרה אני מעדיפה שלפחות יהיה לי חצי בעל מאשר שלא יהיה לי בכלל, ואף אחד שידאג לי. יתכן שהיה בכך גם שיקול של דאגה כלכלית ולא רק ענין נפשי. זה צד אחד. ענין נוסף נוגע לנקודה עמוקה יותר שקשה יותר להבינה. הקשר של האישה אל האיש שונה מהקשר של האיש לאישה. האישה יותר מלאה בקשר שיש לה עם הבעל שלה מאשר להיפך. יש להעמיק בנקודה זו. המהות של הקשר של האיש בא מנקודה אחרת מאשר הקשר של האישה לאיש. בעולם המערבי שלנו לא מוכנים להכיר בכך משום שחושבים שהאיש והאישה שוים. אולם כנראה שיש הבדל מהותי באופי של הקשר. הדבר הזה מקרין גם על חיי הזוגיות במקום שאדם לא נשוי שתי נשים. אולם זה גם משפיע על כך שבמקרים קיצוניים של אין ברירה האיש יכול לחיות עם שתי נשים. יש לו נפש שיכולה להתפצל. האיש יכול לחיות בפיצול אישיות. זה ודאי לא טוב. הדרך הלכתחילאית היא שאישה אחת היא תמלא את כל הלב של האיש ולא יהיה כלל מקום בלב לעוד אישה. אולם אצל אישה זה כלל לא אפשרי. זה הורס לגמרי את האישיות של האישה עם היא צריכה לחלק את הלב שלה לשני אנשים. זה לא נובע מהקטנות של האישה אלא להיפך מהגודל של האישה. האישה שעולם הרגש שלה מפותח לא רוצה ולא יכולה להרוס את נפשה בפיצולים בלתי אפשריים. במשך הדורות שהרמה הכלכלית גדלה באו חכמי הדורות ותיקנו חרמות בנוגע ללקיחת שתי נשים. ועתה אנו במצב שכמו שאישה אינה יכולה להיות קשורה לשני גברים כך לאיש אסור לשאת שתי נשים. למרות זאת יש מקרים שבהם בתי דין רואים לנכון להתיר לאיש לשאת שתי נשים כגון במקרה שהאישה של האדם נהפכה להיות צמח וכד'. אולם זה רק בסמכות בית דין.