• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

לימוד בעיון - באופן עצמאי או בשיעור?

הרה"ג דוב ליאור

ח אדר א' תשס"ח
שאלה
ידוע שדרך הלימוד בישיבות היום היא שהרב מכין מראה מקומות שאותם לומדים בסדר עיון ואח"כ נכנסים לשיעור. ראיתי באתר שאלה ששאלו את הרב כיצד יש ללמוד בעיון, והוא אמר שיש ללמוד עם מהרש"א, אחד מגדולי הראשונים, וללמוד גם מגדולי האחרונים. שאלתי היא, מה עדיף, האם להכין את מראי המקומות של הרב ואח"כ להכנס לשיעור שהוא מעביר או שמא ללמוד בעיון באופן עצמאי כמו שהרב מדריך, וכפי שבעצם הרבה מגדולי ישראל מדריכים, דהיינו לימוד עצמאי של הגמרא עם כמה מפרשים?
תשובה
יש להבחין בין מצבים, אם אדם לומד בעיון לבד אז ברור שילמד את הסוגיא כמו שצריך עם הראשונים, עם גדולי המפרשים, היכן שיש קצות, נתיבות, חתם סופר ועוד גדולי ישראל שחרשו את הסוגיא והעמיקו. אבל אם אדם נמצא במסגרת לימודית, והרב של המקום או הר"מ של הכיתה נותן מראה מקומות, הוא רוצה לתת שיעור על נושאים ספציפיים, ויש להכין את השיעור כמו שהוא. אם אתה רוצה להכין יותר, בבקשה. אבל לפחות תכין את המקורות שהר"מ נתן.