• גזל ונזיקין

חלון שנשבר על ידי כדור שלג

כולל דיינות פסגות

ח אדר א' תשס"ח
שאלה
במהלך השלג שהיה לפני כשבוע, נזרק עלי כדור שלג, וכדי להגן על עצמי מפגיעת הכדור סגרתי במהירות את החלון של הבית שבו נמצאתי. הכדור פגע בחלון ושבר אותו. החלון שייך לאדם שלישי, מי צריך לשלם - אני או זורק הכדור?
תשובה
משאלתך נראה שהילד שזרק את השלג לא התכוון להזיק ולא תכנן להזיק ולולא שאתה סגרת את החלון הנזק לא היה קורה, לכן רק סוגר החלון חייב, כי כל הנזק קרה רק בגללו. אמנם את פעולת הזריקה עשה מישהו אחר אבל מי שמקרב חפץ למזיק שכבר קיים הוא זה שחייב כמו שכותב התוס' (בבא קמא נו.) "שאין הבדל בין מקרב את המזיק לניזק לבין מקרב הניזק למזיק" ולכן תמיד מי שמקרב חייב. יש דוגמאות דומות בהלכה: מי שמכופף קמת חברו לאש שתגיע ברוח מצויה (חושן משפט סי' תיח סע' י) ואדם שזרק בכוונה שור לתוך בור (סי' תי' סע' לד), בשני המקרים האדם חייב למרות שהנזק קרה על ידי האש או הבור. הרב אריאל איגרא